17.4.2017. 10:35
2
Bečki gulaš s knedlama
Jela koja potječu iz tradicionalnih kuhinja uvijek su bila cijenjena od istinskih gurmana. Takav slučaj je i sa gulašem spravljenim po bečkoj recepturi koji, bez zadrške, spada u specijalitete.
Sastojci:

Gulaš:
1 kašika ulja
800 g govedine za gulaš
3 luka
2 kašike koncentrata paradajza
2 kašičice kima u prahu
1 litar goveđeg temeljca
50 ml bijelog vinskog sirćeta
4 kašike slatke mljevene paprike
2 kašike ljute mljevene paprike
korica 1 limuna
4 češnja bijelog luka

Knedle:
4-5 kriški bijelog hljeba
300 ml toplog mlijeka
1 kašika ulja
1 manji luk
2 jaja
3 kašike pšeničnog griza
3 kašike sitno narendanog sira
muškatni oraščić
2 kašike peršuna
3 kašike brašna
2 kašike prezle

Gulaši nisu jela koja se pripremaju na brzinu, pa kada se odlučite da pravite Bečki gulaš neka to bude dan kada se nećete baviti ničim drugim. Junetinu isijecite na zalogaje, pa je kratko popržite na ulju. Čim meso dobije boju, izvadite ga iz šerpe u zdjelu, ili tanjir i poklopite ga da se ne hladi. U ulje na kojem se peklo meso dodajte isjeckan luk i dinstajte ga desetak minuta na laganoj vatri. Dodajte koncentrat paradajza i kim u prahu, pa kada se luk i paradajz fino povežu, vratite meso u šerpu. Dobro izmješajte, a potom sve zalijte sa goveđim temeljcem. Dodajte vinsko sirće, ljutu i slatku papriku i pustite gulaš da se krčka najmanje 90 minuta. Povremeno promiješajte, i dodajte slobodno malo vode, ukoliko temeljac ispari.

Dok se gulaš krčka, vrijeme je da pripremite knedle. Najprije kriške bijelog hljeba namočite u mlijeko. Sitno isjecite manji luk i prodinstajte ga i dodajte u hljeb. Zatim, dodajte jaja, griz, narendani sir, muškantni oraščić i sitno isjeckan peršun. Posolite i pobiberite po želji. Smjesu miješajte kašikom, pa kada se sjedini, dodajte brašno i nastavite mjesiti rukama. Formirajte knedle, pa ih prije kuhanja uvaljajte u prezlu. Knedle oprezno spuštajte u kipuću vodu, pa kada isplivaju na površinu kuhajte ih par minuta.

Pred kraj kuhanja, u gulaš dodajte narendanu limunovu koricu i sitno isjeckan bijeli luk, a potom u njega stavite i knedle, koje možete poslužiti i posebno, pa ih preliti toplim gulašem. Za koju god se varijantu odlučite, sigurni smo da nećete pogriješiti, a Bečki gulaš ćete praviti barem jednom mjesečno.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.