Tikvice danas možete naći u skoro svako doba godine, pa je ovo jedan od onih recepata koji će vam dobro doći kad ne znate šta biste za ručak, ili večeru.
Sastojci:
450 g tikvica
150 g brašna
70 g parmezana
3 jaja
1/2 vrećice praška za pecivo
1 komad mladog luka
začini
50 g putera
100 ml mlijeka
Uljevak spada u jela koja se lako prave, a većina ih obožava. Da je tako uvjerit ćete se ako isprobate recept koji nam je i ovog puta pripremio Žarko Marić.
Tikvice ogulite, ili ako su baš mlade možete i ostaviti koricu, pa ih nasjeckajte na kockice. Zatim, dodajte glavicu mladog luka, parmezan, jaja, puter, mlijeko i začine. Sve fino izmješajte, pa u smjesu dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo.
Trebalo bi da dobijete malo gušću smjesu od one za palačinke, a ako vam je smjesa pregusta slobodno dodajte još malo mlijeka. Tepsiju nauljite, ili je obložite papirom za pečenje, pa u nju izlijte smjesu. Uljevak pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Ovaj ukusni obrok ide odlično uz sezonsku salatu, ili ajran.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.