12.6.2017. 10:59
0
Bosanski peksimeti - uštipci
Miris tek isprženih peksimeta i bijele kafe koji vas probude odličan su početak dana. Uz ove peksimete, koje mnogi zovu još i uštipcima, ide gotovo sve, pa ih možete poslužiti uz razne vrste sira, salama, suhog mesa, pašteta, namaza... A, Žarko Marić nam je još jednom pokazao da i ovo jelo nije teško za napraviti.
Sastojci:

600 g brašna
1 prašak za pecivo
so
2 jaja
150 ml vrhnja za kuhanje
200 ml jogurta
2 kašike ulja
150 ml ulja

U dubljoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte jaja, vrhnje, jogurt, ulje i so. Tijesto mijesite dok se ne počne odvajati od zdjele. 

Pobrašnite radnu površinu, pa na njoj razvaljajte tijesto na debljinu od 2-3 mm.  Peksimete možete oblikovati čašom, ili ih nožem isjeći na rombove, kao baklavu. Pržite ih na umjerenoj vatri u dubljem ulju. Pržite ih oko 2 minuta sa svake strane, ili dok ne porumene.

Peksimeti su odlični za doručak, ali možete ih poslužiti i kao „grickalicu“ kada vam dođu gosti.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.