25.6.2017. 10:15
5
Kraljica trpeze: Bosanska pogača
Poznati smo kao nacija koja jede mnogo hljeba i vrlo su rijetki obroci kada se ne konzumira ova namirnica. A za posebne prilike, kao što su praznici, uz mnoštvo ukusnih jela pravi se i pogača.
Sastojci:
 
1 kg brašna
1 Dr. Oetker Kvasac
tri kašičice soli
jedna kašičica šećera
jedno jaje
jedno bjelance
400 ml mlijeka
 
Premaz:
50 g putera
jedno žumance
 
Posip: različite sjemenke

Osim za praznike i svečane prilike, ova pogača je idealna i za porodični doručak, a vrlo je jednostavna za napraviti.

U kilogram brašna dodajte Dr. Oetker Kvasac, so, šećer, cijelo jaje i bjelance, pa sa mlijekom umijesite tijesto. Tijesto mijesite dok se ne počne odvajati od ruke, odnosno radne površine.

Od tijesta formirajte pogaču, pa je prebacite u nauljenu okruglu tepsiju, ili kalup za torte. Ukoliko vam ostane prazan prostor između tijesta i rubova tepsije, odnosno kalupa, ne brinite, prilikom pečenja tijesto će se dodatno raširiti.

Prije stavljanja u rernu, pogaču možete na nekoliko mjesta izbosti viljuškom, a potom je obilato premazati puterom i žumancem. Na kraju po pogači pospite različitih sjemenki koje će je dodatno obogatiti.

Pogaču pecite tako što ćete je staviti u hladnu rernu i uključiti je na 220 stepeni. Kada se rerna zagrije, smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite pogaču oko 40 minuta.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
5
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.