Ove sedmice Žarko Marić se odlučio pripremati nam razne i ukusne morske delicije, tako da će ljubitelji specijaliteta iz mora beskrajno uživati. Danas ćemo se počastiti brodetom od brancina.
Sastojci:
500 g fileta brancina
2 kašike maslinovog ulja
2 veće glavice luka
1 paradajz
50 ml bijelog vina
250 ml pasiranog paradajza
1 kašika koncentrata paradajza
poliv za ribu (maslinovo ulje, bijeli luk i peršun)
1 kašika mješavine začina
Paradajz i plodovi iz mora se odlično slažu, a najbolja potvrda za to je današnji brodet. U ribarnici zamolite da vam isfiletiraju brancina, ili ga potražite smrznutog.
Prodinstajte luk, koji slobodno možete nasjeći na krupnije kockice, pa mu dodajte krupno narezan svježi paradajz. Pustite da paradajz otpusti svoj sok, pa u šerpu ubacite filete brancina. Sve prelijte bijelim vinom, pasiranim paradajzom, dodajte malo koncentrata paradajza, te poliv za ribu koji ste napravili od maslinovog ulja, bijelog luka i peršuna. Začinite i pustite da se krčka.
Brodet probajte što manje miješati, već povremeno lagano protresite šerpu. Pošto je riječ o isfiletiranoj ribi nije je potrebno previše kuhati, pa poslije 20 minuta laganog krčkanja vaš brodet već možete poslužiti.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.