Pileća krila mogu biti prava poslastica ako ih pripremite na pravi način. Žarko Marić ima super jednostavan recept a krilca će biti nevjerovatno ukusna, te mekana i sočna.
Sastojci:
400 g pilećih krila
1 kašika acceto balsamica
1 kašika maslinovog ulja
2 češnja bijelog luka
1 kašičica origana
1 kašičica peršuna
1 kašičica crvene paprike
1 kašičica mješavine začina
sok ½ limuna
so
Kao i kod mnogih jela od mesa koja se peku i kod krilaca je najbitnija marinada. Ona će zapravo vašem mesu dati okus i spasiti ga da se ne osuši prilikom pečenja.
Dakle, u dubljoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, acceto balsamico, limunov sok, sitno nasjeckan bijeli luk, origano, peršun, crvenu papriku, mješavinu začina, te biber i so. Marinadu dobro izmješajte metlicom, pa u nju dodajte oprana i posušena pileća krila.
Rukama ih uvaljajte u marinadu tako da svako krilo podjednako dobije svoju „porciju“ umaka. Sve ostavite u frižider na najmanje pola sata, a najbolje bi bilo da ih ostavite preko noći.
Nakon što su krila poprimila mirise i sokove marinade, posložite ih u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu i ubacite ih u zagrijanu rernu na 180 stepeni. Poslije 40 minuta dobit ćete rumena, mirisna, sočna i nadasve ukusna pileća krilca za kojima ćete otimati s ostalim ukućanima.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.