Cheesecake je u posljednje vrijeme postao nezaobilazna poslastica u gastronomskoj ponudi većine ugostiteljskih objekata u našoj zemlji, ali kvalitetan kolač sa sirom nećete pojesti svugdje. Žarko Marić je pripremio recept s kojim se nećete previše namučiti, a dobit ćete i više nego odličan desert.
Sastojci:
200 g mljevenog keksa
20 g putera
50 ml vrhnja za šlag
100 g mascarponea
25 g šećera u prahu
1 kašika ekstrakta vanilije
2 kašike džema od borovnica
100 g svježih borovnica
Teško da može jednostavnije, bez kuhanja, bez pečenja, a dobijete i više nego pristojnu slasticu. Sameljite keks, ili kupite samljeven, pa ga pomiješajte s puterom koji nije potrebno otopiti. Najbolje je da to činite rukama kako bi se puter što bolje pomiješao s keksom.
U posebnoj zdjeli pomiješajte vrhnje, mascarpone, šećer u prahu i vaniliju, pa miksajte dok ne dobijete finu kremu.
U tavi na laganoj vatri rastopite džem i kad smjesa proključa dodajte svježe borovnice. Skinite s vatre i dobro izmješajte sastojke.
Za serviranje koristite plitke i široke čaše, ili visoke, a uske, pa redajte sastojke sljedećim redoslijedom: na dno stavite keks, zatim stavite kremu od sira i na kraju sve zalijte džemom. Pustite kolač da odstoji oko 10 minuta na sobnoj temperaturi, pa ga stavite u frižider i poslužite ga hladnog. Prije serviranja cheesecake u čaši dodatno možete ukrasiti sa nekoliko bobica svježe borovnice.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.