Kao i većinu stvari, tako i njoke možete kupiti u marketu, ali nijedne se ne mogu porediti sa onima koje sami napravite. Žarko Marić nam je pokazao da i proces pravljenja nije uopće težak.
Sastojci:
5 velikih krompira
½ kg brašna
2 jaja
so
Skuhajte krompir neoguljen. Zatim, kuhane krompire ogulite, pa ih ispasirajte kao za pire. Topao pire raširite po radnoj površini i dodajte jaja, pa ih što bolje umiješajte u krompir. Poslije toga, posolite tijesto, pa ga opet mijesite.
U pire, zatim, dodajite brašno postepeno iz ruke i mijesite tijesto dok prestane biti ljepljivo.
Kada ste tijesto fino umijesili, odvojite manje komade tijesta od kojih treba napraviti trake debljine prsta. Sve to treba raditi na površini koju ste ranije pobrašnili. Potom, čistim i suhim nožem trake sijeći na zalogaje, odnosno na veličini njoki i praviti male tzv. jastučiće. Njoke ponovo uvaljati u brašno prije kuhanja, kako se ne bi ljepile.
Njoke kuhati u velikoj količini vode i vaditi ih kad isplivaju na površinu. Poslužiti uz umak po želji. Višak njoka možete zalediti, pa ih iskoristiti kada želite neki brz i jednostavan obrok.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.