Kada se probudite gladni i nemate mnogo vremena za pravljenje doručka, recept Žarke Marića za neku novu palentu je vaš kec iz rukava.
Sastojci:
300 ml mlijeka
400 ml vode
75 g putera
120 g palenta
50 g badema u listićima
100 g parmezana
100 g gorgonzole
1 kašika peršuna
so
Isjeckajte bademe na sitno, pa ih kratko prepržite u tavici, tek toliko da zamirišu i dodatno vam probude apetit.
U šerpi pomiješajte mlijeko i vodu i pustite da provri. Ubacite dobar komad putera, posolite, pa postepeno dodajite palentu neprestano miješajući. Kuhajte je prema uputama na pakovanju.
Prije nego skinete palentu s vatre dodajte parmezan i fino ga umiješajte.
Palentu servirajte u zdjele i to tako što ćete prvo staviti komadiće gorgonzole, pa ih preliti s palentom, a po vrhu stavite ponovo komadiće sira i preprženi badem.
Biće to doručak zbog kojeg ćete nasmijani započeti dan.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.