26.9.2017. 11:56
0
Domaći chicken nuggetsi
Chicken nuggetsi ili pileći zalogaji su klopa koju treba izbjegavati jesti u restoranima brze hrane, jer se prave u mnogo ulja i od kojekakvih sirovina. Na sreću, postoji domaća varijanta koja je podjednako ukusna, ali i zdravija.
Sastojci:

450 g pilećeg filea
1 kašika ulja
biber
so
svježi začini (peršun, celer i sl.)
brašno
zobene pahuljice
jaje
mlijeko

Kao i kod mnogih drugih recepata, ne morate se držati striktno svega onoga što je Žarko Marić koristio u pravljenju ukusnih pilećih zalogajčića, pa tako umjesto svježih začina, možete koristiti suhe i začine koje vi volite.

Za početak pileći file isijecite na veće kockice, pa ga stavite u blender. Začinite, pouljite i blendajte dok ne dobijete kremastu masu od koje ćete praviti vaše nuggetse. Ukoliko vam smjesa ispadne rijetka i ne budete mogli oblikovati zalogajčiće ostavite je na hladno da se zgusne.

Nuggetse možete oblikovati kašikom kao što je to učinio Žarko, a možete to raditi i rukama koje je prije toga potrebno malo pokvasiti vodom. Kada napravite sve zalogaje poredajte ih na pleh, ili veći tanjur pa ih stavite u zamrzivač na dva sata.

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno i zobene pahuljice (naravno, možete koristiti i kukurzne, ako želite veću hrskavost), a u drugoj jaja, mlijeko i so. Nuggetse najprije dobro uvaljajte u smjesu od brašna i pahuljica, pa potom u jaja.

Za savršeno pohovane i zlatno žute nuggetse Žarko je koristio fritezu Tefal Actifry Express. Riječ je o inovativnom rješenju iz Tefala, koje vam omogućava idealno prženje sa samo jednom kašikom ulja. 

Naravno, pileće zalogaje možete ispržiti i u dubljoj tavi sa dosta ulja, pa ih potom poslagati na papirni ubrus. Nuggetsi odlično idu uz majonezu i kečap, a mogu se kombinovati i sa zelenom salatom.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.