Kada razmišljate o prženom krompiru kroz glavu vam odmah prođe i misao koliko je samo ulja potrebno za prženje. Na sreću, zahvaljujući Tefalu, Žarko Marić ima rješenje.
Sastojci:
Krompirići:
1 kg krompira
1 kašičica ulja i soli
ruzmarin
Umak:
1 zreli avokado
1 zreo paradajz
200 ml pavlake
1 kašika vlasca
1 limun
so
biber
Za početak krompir ogulite, operite i isjecite u željene oblike (kao pomfrit, na ploškice, deblje kriške i sl.) te dobro posušite. Ako želite, umjesto krompira, možete koristiti i batat.
Narezan i osušen krompir možete peći u tavi sa mnogo ulja, ali jednostavnije rješenje za savršene rezultate dobit ćete upotrebom
Tefal friteze. Bazirana na Actifry tehnologjiji,
Tefal ActiFry Express friteza zahtjeva samo jednu kašiku ulja za pravljenje 1 kg hrskavog i ukusnog domaćeg pomfrita.
Dakle, krompir ubacite u fritezu, pospite ga jednom kaškicom soli i prelijte samo jednom kaškicom ulja, dodajte ruzmarin i odaberite program za prženje krompira. Za svega pola sata dobit ćete savršeno hrskave krompiriće koji vam mogu biti prilog uz glavno jelo, ili odlična grickalica za društvo.
Ako je riječ o ovoj drugoj opciji, pripremite i umak od avokada, koji se odlično slaže s krompirićima. Za što bolji okus umaka bitno je da nabavite što zreliji avokado. Ogulite ga i isjecite na kriške, pa stavite u blender. Avokadu dodajte zreliji svježi paradajz (možete koristiti i pelat iz konzerve), pavlaku, limun i začine, te sve blendajte dok ne dobijete fini kremasti sos.
Tople, mirisne i hrskave krompiriće u kombinaciji sa umakom od avokada jednostavno nećete moći prestati jesti.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.