Vrijeme je spremanja zimnice, a zvijezda svake zimnice je ajvar. Postoje brojni recepti koji se razlikuju u nijansama, a ovaj po kojem je ajvar pravio Žarko Marić je jedan od jednostavnijih.
Sastojci:
10 kg paprika roga
3 kg patlidžana
500 ml ulja
1 kašika šećera
2 kašike soli
Paprike i patlidžane dobro operite, pa posušite i pecite u velikoj tepsiji. Nemojte ih peći zajedno, jer imaju različito vrijeme pečenja. Dakle, najprije ispecite sve paprike. Nemojte ih guliti i ne skidajte peteljke. Rernu ugrijte na 220 stepeni i pecite paprike dok im kora ne bude skoro crna i ne ispuca. Vruće paprike slažite u veću zdjelu koju je potrebno odmah prekriti kesom.
Isti postupak ponovite i sa patlidžanom, a što duže povrće bude stajalo pokriveno lakše će vam ga biti guliti. Kada ogulite sve i uklonite peteljke, na scenu stupa
Tefal! Naime,
Tefal HV2 Mašina za mljevenje mesa je idealno rješenje i za mljevenje drugih namirnica, kao što su paprike i patlidžan za vaš ajvar.
Samljeveni sadržaj prebacite u šerpu ili lonac u kojem ćete kuhati ajvar i stavite na laganu vatru. Ukoliko nemate dovoljno veliku šerpu za svu količinu povrća, ajvar kuhajte u više navrata. Ono što je bitno jeste da prilikom kuhanja, ajvar neprestano miješate, a svakih 20 minuta ulijete po 100 ml ulja. So i šećer dodajte pri kraju kuhanja, a ako ste ljubitelj bijelog luka, pred kraj kuhanja vaš ajvar možete začiniti i sa ovom namirnicom.
Ajvar kuhajte dok se ne počne odvajati od dna šerpe. To biste trebali utvrditi tako što iza kašike kojom miješate ostane trag.
Ajvar sipajte u sterilizirane tegle, pa ga prije stavljanja poklopaca prelijte sa još malo ulja. Držite ga na tamnom mjestu, a konzumirati ga možete uz pečeno meso, kao namaz ili kao dodatak kuhanim jelima.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.