Nekada nije dovoljan samo dobar komad mesa za potpuni uspjeh jela. Mekani teleći file Žarko Marić je obogatio sjajnim zelenim sosom od špinata i tjesteninom.
Sastojci:
400 g teletine
50 g putera
2 kašike ulja
1 luk
250 g šampinjona
400 g skuhanog špinata
1 kašika brašna
100 ml povrtni temeljac
muškatni oraščić
limunova korica
100 g tjestenine
so
biber
Za početak stavite da se kuha tjestenina. Koju god vrstu tjestenine izabrali nećete pogriješiti.
Zatim, teleći file ili šnicle istucite čekićem za meso. U tavi zagrijte puter i malo ulja, pa meso pržite oko 3-4 minute sa svake strane. Kad šnicle porumene izvadite ih u tanjur i poklopite, a na zagrijanoj masnoći izdinstajte sitno nasjeckan luk. Dodajte šampinjone pa ih pržite dok ne omekšaju.
Kada tečnost od gljiva ispari, dodajte skuhani špinat koji ste prethodno iscijedili i sitno nasjeckali. Naravno, možete koristiti i smrznuti špinat. Sve dobro izmiješajte, pa dodajte kašiku brašna i miješajte kako se ne bi stvorile grudvice. Postepeno dodajite povrtni temeljac neprestano miješajući. Ako želite da imate gušći sos nemojte pretjerati s temeljcem.
Tefal je i ovoga puta bio od velike pomoći Žarki u kuhinji.
U posebnoj tavi zagrijte malo ulja, pa na njemu kratko propržite vašu tjesteninu, začinite je i poslužite je uz file i zeleni sos od špinata i gljiva koji se slažu do savršenstva. Prijatno!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.