13.12.2017. 10:48
0
Jednostavni kolač od višanja i oraha
Vjerovatno svi imate neki recept za jednostavan i brz kolač, ali bi ipak voljeli probati nešto novo. Žarko Marić ima super jednostavan recept, a dobit ćete drugačiji i zanimljiviji kolač.

Sastojci:

biskvit:

6 jaja 
150 g šećera 
50 g oštrog brašna 
30 g kakaa u prahu 
1 vanilin šećer

krema: 

100 ml mlijeka 
100 g šećera 
200 g mljevenih oraha 
120 g putera

nadjev:

250 g džema od višanja
50 ml vode
1 čašica rakije po želji

posip:
mljeveni orasi

I ovaj kolač počnite praviti od biskvita. Izmiksajte jaja i šećer, pa dodajte najprije brašno, a kad se sastojci sjedine i kakao prah. Miksajte dok ne budete imali glatku smjesu. Izlijte je u kalup, ili tepsiju, i pecite na 180 stepeni oko 15 minuta.

Dok se biskvit peče pripremite kremu. Zakuhajte mlijeko i kada proključa dodajte šećer i miješajte dok se ne istopi. Na kraju, dodajte mljevene orahe, fino ih umutite i kratko skuhajte. U posebnoj zdjeli izmiksajte puter, pa ga lagano umutite u kremu od oraha i ostavite sa strane.

Za nadjev vam je potreban pravi džem od višanja, dakle sa komadima višnje, ili slatko od višanja koje je potrebno zagrijati u šerpici, pa dodati malo vode i po želji čašicu rakije. Dobro izmiješati i skinuti s vatre kada proključa.

Kada se nadjev malo ohladi premazati biskvit, a potom preko nadjeva izliti kremu od oraha. Cijeli kolač posuti mljevenim orasima i ostaviti da se hladi. Tefal, ideje bez kojih ne možete.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.