29.12.2017. 8:16
0
Francuska pita od patlidžana i sušenog paradajza
Kada u prhko tijesto zamotate povrće i sir, rezultat je, pogađate, savršen. Upravo je takva francuska pita od patlidžana i sušenog paradajza koju je pripremio Žarko Marić.
Sastojci:

tijesto: 
250 gr brašna 
125 gr putera 
ruzmarin
1 jaje 
prstohvat soli 
ostaviti u frižider oko 1 sat

punjenje: 
1 veći patlidžan
1 teglica sušenog paradajza
150 g sira gorgonzole 
so
biber

Prhko tijesto napravite od brašna, putera i jaja. Zbog arome i ukusa, blago posolite i dodajte jednu kašiku ruzmarina. Tijesto mijesite dok ne postane glatko, a potom ga prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižider na hlađenje oko sat vremena.

Veći patlidžan, ili dva manja, isijecite na kolutove debljine oko 1 cm. Posolite ih i ostavite 10 minuta da otpuste tečnost i gorčinu. Zatim ih dobro posušite pa kratko izgrilujte sa obje strane. Sušeni paradajz isjeckajte na manje komade.

Tijesto poslije hlađenja razvaljajte na pobrašnjenjoj površini tako da bude malo veće od tepsije, ili kalupa za pečenje, u kojem ćete složiti pitu.

Po dnu tijesta poredajte kolutove patlidžana, a potom po njima komadiće paradajza. Na kraju, po svemu rasporedite komadiće gorgonzole, te krajeve tijesta navucite prema srediti i blago pritisnite prema povrću i siru. Pitu stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata. I ovoga puta Žarko je imao veliku pomoć u kuhinji od svog prijatelja Tefala.

Ovo jelo puno okusa možete poslužiti uz čašu vina, ili neki kiseli mliječni napitak (jogurt, kefir, ayran).

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.