Miris pečenog tijesta sam po sebi u nama probudi glad... Kada još u to sve dodamo sušeni paradajz, svježi bosiljak i bijeli luk, onda je to posve nova dimenzija!
Sastojci:
6 šolja brašna
100 g sušenog paradajza
100 g parmezana
2 kašike kvasca
2 kašike šećera
½ šolja tople vode
1 kašike brašna
1 šolja toplog mlijeka
3 kašike maslinovog ulja
3 jaja
25 g putera
3 kašike svježeg bosiljka
3 češnja bijelog luka
5-6 komada cherry paradajza
so
Počnite od pripreme kvasca. Dakle, kvasac pomiješajte sa šećerom, soli i toplom vodom i ostavite ga najmanje 10 minuta da odreaguje. Zatim, u kvasac dodajte toplo mlijeko, maslinovo ulje i jaja. Kada dobijete kompaktnu smjesu postepeno dodajite brašno.
Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokrivenim da stoji na toplom oko 60 minuta. Nakon toga, tijesto bi trebalo da se udvostručilo, pa ga podijelite na dva jednaka dijela.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u pravougaonik na debljinu od 1 cm. Površinu tijesta premažite rastopljenim puterom, pa po sredini poredajte komadiće sušenog paradajza, natrgane listiće svježeg bosiljka, sitno nasjeckani bijeli luk i narendani parmezan. Zatim, tijesto zarolajte u rolat, pa ga po sredini zasijecite nožem po dužini. Tijesto prebacite u tepsiju u kojoj ćete ga peći, pa napravite oblik osmice. Isto uradite i sa drugim dijelom tijesta.
Cherry paradajz isijecite na pola, pa ga poredajte po površini tijesta. Sve premažite razmućenim jajem, po želji posolite i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni. Ubrzo će se vašim domom proširiti neodoljivi miris aromatičnog hljeba kojem je potrebno oko 20 minuta da bude gotov.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!