La Tomatina je poznati ulični festival koji se jednom godišnje održava u Bunjolu (Španija) i na kojem se „slavi“ njegovo veličnastvo paradajz. Upravo je taj festival bio inspiracija Žarki Mariću za krem supu od paradajza koja je odlična za predjelo, ali nećete pogriješiti ako je iskoristite i kao laganu večeru.
Sastojci:
800 g svježeg paradajza
500 ml povrtnog temeljca
100 ml vrhnja za kuhanje
2 kašike maslinovog ulja
1 luk
2 češnja bijelog luka
peršun
bosiljak
so
biber
Svježi paradajz prelijte vrelom vodom i ostavite oko 5 minuta. To će vam pomoći da lakše odstranite kožu sa ovog povrća koja zna biti debela i žilava, pa vam može pokvariti čitavo jelo.
Oguljen paradajz narežite na kockice, pa ga dodajte u šerpu u kojoj ste na maslinovom ulju kratko prepržili luk i bijeli luk. Kada tečnost od paradajz skoro ispari, dodajte povrtni temeljac, te po mogućnosti svježi peršun i bosiljak. Zatim, po želji dodajte so i biber i pustite da se kuha na laganoj vatri oko 15 minuta.
Nakon toga, šerpu skinite s vatre i štapnim mikserom usitnite povrće kako biste dobili kremastu smjesu. Na kraju ulijte vrhnje za kuhanje i dobro izmiješajte. Prije serviranja tomatinu možete dodatno obogatiti sa krupno mljevenim biberom, malo svježeg peršuna i komadićima prepečenog hljeba. Zahvaljujući
Tefalu, Žarko je bez poteškoća pripremio još jedna ukusan obrok.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.