Za razliku od ljudi koji ne vole povrće, vegetarijanci imaju puno bolji izbor namirnica za pripremu ukusnih jela. Žarko Marić se ovoga puta odlučio za leću i od nje napravio pravu malu deliciju!
Sastojci:
300 g leće
700 ml vode
300 ml povrtnog temeljca
1 kašika kurkume
lovorov list
1 kašika ulja
2 stabljike mladog luka
2 svježa paradajza
mljevena crvena paprika
svježi peršun
Leću je danas lako za nabaviti, a u ponudi imate leću raznih boja. Za koju god se odlučite, nećete pogriješiti. Prije pripreme ovog jela, leću je najbolje preko noći ostaviti u vodi kako bi nabubrila. Naravno, ako to i ne uradite, vaše jelo će i dalje biti ukusno.
Leću potom stavite u veliku količinu vode (koju možete, a ne morate posoliti) u koju ste dodali ½ kašike kurkume i lovorov list i kuhajte oko pola sata. Procijedite je i ostavite sa strane.
Zatim, na ulju kratko prepržite nasjeckan mladi luk, pa dodajte na kockice isjeckan svježi paradajz. Kada sok od paradajza skoro u potpunosti ispari, dodajte leću. Sve prelijte sa povrtnim temeljcem, pospite svježim peršunom i ostatkom kurkume, te kuhajte dok tečnost ne ispari. Oni koji vole jela „na kašiku“ mogu kuhati kraće kako bi povrće ostalo u sosu. Integralni hljeb i zelena salata odlično će uklopiti uz ovako pripremljenu leću.
U pripremi ovog jela Žarki je i ovoga puta pomogao njegov prijatelj
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.