Razlika između paštete u konzervi i domaće paštete je neopisiva, stoga neka vam ne bude mrsko uložiti malo truda i vremena za pripremu ovog nevjerovatno ukusnog namaza. S domaćom paštetom za doručak ne možete pogriješiti!
Sastojci:
500 g pilećih prsa
1 luk
2 lista lovora
70 g masnijeg suhog mesa
3 češnja bijelog luka
200 g pileće jetre
čašica konjaka
3 kašike porta ili suhog prošeka
3 kašike suhog bijelog vina
100 g mascarponea
50 g putera
1 kom naranče
3 kašike maslinovog ulja
timijan
peršun
Jetricu izrežite na manje komade. Stavite je u zdjelu, posolite i pobiberite, te prelijte s mješavinom konjaka, prošeka i sokom naranče. Umiješajte timijan, nasjeckani bijeli luk i peršun i ostavite da odstoji najmanje dva sata.
Luk i pileća prsa narežite na manje komade. Zatim, na maslinovom ulju ispirjajte luk, dodajte fino narezano suho meso, a potom i piletinu. Posolite, pobiberite, dodajte lovor, te sve zajedno pirjajte na laganoj vatri otprilik 5-7 minuta meso ne porumeni. Prelijte vinom, pa još malo krčkajte dok alkohol ne ishlapi. Tada dodajte mariniranu jetru, i krčkajte oko 10 minuta dok sve ne bude fino mekano. Gotovo meso ostavite da se u potpunosti ohladi.
U
Tefal BlendForce Glass Tripl'ax BL310A39 stavite ohlađenu smjesu, dodajte mascarpone i puter, pa sve zajedno dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku paštetu.
Služiti na tanko izrezanim, popečenim crnim i bijelim hljebom i posuti sa malo narendane kore naranče.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.