Nevjerovatno mekani komadi mesa ispunjeni finim aromama odlika su vinskog gulaša o kojem će oni što ga probaju imati samo riječi hvale.
Sastojci:
2 kašike ulja
800 g junetine
200 g suhog mesa
250 g šampinjona
2 luka
1 mrkva
½ korijena celera
3 češnja bijelog luka
2 kašike brašna
1 l crnog vina
2 kašičice timijana
1 kašičica klinčića
lovorov list
svježi peršun
Junetinu isjecite na veće zalogaje, pa je na jakoj vatri kratko prepržite sa svih strana. Izvadite je u zdjelu i poklopite, a u šerpu, potom, ubacite suho meso izrezano na trakice, luk i mrkvu isjeckano na krugove, korijen celera na kockice i sitno nasjeckan bijeli luk. Prodinstajte sve oko 10 minuta, pa vratite poprženo meso, sve pospite brašnom, dobro izmiješajte i dinstajte oko pet minuta.
Zagrijte litar crnog vina (preporučljivo je da koristite kvalitetnije vino, a ne jeftino), pa s njim podlijte meso i povrće. Po želji posolite i pobiberite, zatim dodajte timijan, klinčiće i lovorov list, smanjite vatru i pustite da se gulaš krčka najmanje 2,5 sata. Povremeno možete protresti šerpu.
Šampinjone isjecite na krupno, a po želji ih možete kratko prepržiti pa ih onda dodati u gulaš. Izmiješajte lagano sve i pustite da se kuha još nekih 15 minuta. Uz ovaj bogati gulaš odlično će se uklopiti pire od bilo kojeg povrća. Ako želite potpuni ugođaj pire možete napraviti i od karfiola. Za izbor ovog zanimljivog recepta pobrinuo se
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.