16.11.2018. 11:02
0
Zeko na postelji od krompira
Ako vam kažemo da meso zeca ima jako nizak nivo masti i holesterola, a sadrži veliki postotak proteina, onda vam je jasno da je riječ o namirnici koju bi trebali konzumirati barem jednom sedmično. Donosimo vam jednostavan recept koji će na vaše stolove donijeti dašak kraljevske gozbe.
Sastojci:

1 zec/kunić (oko 2 kg)
1 kg krompira
3 kašike maslinovog ulja
3 češnja bijelog luka
3 lista lovora
50 g suhog mesa
50 ml bijelog vina
ruzmarin
so
biber
mješavina začina

Ako još niste probali zeca, njegovo meso je vrlo slično piletini, ali je mnogo ukusnije. Zeca najprije isijecite na manje komade, pa meso saperite pod jakim mlazom vode, te na kraju posušite papirnim ubrusima.

U većoj šerpi ili tavi zagrijte maslinovo ulje, pa u njemu kratko prepržite bijeli luk. Kada počne tamniti, bijeli luk odstranite, pa dodajte listove lovora. Na ovaj način ćete aromatizirati ulje. Dodajte, potom, sitno nasjeckano suho meso, pa po njemu poredajte komade mesa. Pržite ih sa svake strane oko 5-7 minuta.

Dublju tepsiju blago pomastite, pa po dnu poslažite deblje kriške krompira. Na krompir stavljajte preprženo meso zeca, pa sve prelijte sa masnoćom iz tave i komadićima suhog mesa. Povrće i meso posolite, pobiberite, po želji dodajte mješavinu začina, te pospite ruzmarinom. Na kraju sve prelijte sa bijelim vinom i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Pecite oko 40 minuta, pa zatim svaki komad mesa okrenite i nastavite peći još 15 minuta.

Uz ovo bogato pečenje poslužite salatu od kiselog kupusa. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.