Ako još niste probali artičoku, možda je upravo ova krem supa pravi način da otkrijete sve čari ove neobične biljke.
Sastojci:
200 g artičoke iz tegle
20 g putera
1 luk
1 krompir
1 povrtna kocka za supu
500 ml tople vode
100 ml vrhnja za šlag
sok 1 limuna
so
biber
Najviše šansi da u prodavnici pronađete svježu artičoku imate u proljeće, ali do tada možete se poslužiti i onima koje se pakuju u teglice sa uljem.
Za početak, na puteru prodinstajte sitno nasjeckan luk, pa kada omekša dodajte krompir isjeckan na kockice. Nakon kratkog dinstanja, dodajte i dio artičoka, a dio cvjetova ostavite sa strane.
Sve prelijte sa toplom vodom, pa kada proključa dodajte povrtnu kocku za supu i kuhajte oko desetak minuta, odnosno dok krompir ne bude kuhan. Skuhanu supu, potom, izmiksajte štapnim mikserom dok ne postane kremasta. U posebnoj zdjeli kratko izlupajte vrhnje za šlag, pa ga zajedno s limunovim sokom fino umiješajte u supu. Po želji supu posolite i pobiberite.
Cvjetiće artičoke koje ste ostavili sa strane kratko prepržite na malo ulja, pa ih dodajte u supu i po želji pospite sa malo vlasca. Kao i mnogo puta do sad, i u pripremi ovog jela naši kuhari su imali pomoć
Tefala!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.