Wok tava je odlična za pripremu brzih i laganih jela, a naši kuhari su je iskoristili kako bi napravili jednostavnu poslasticu.
Sastojci:
tijesto:
2 banane
120 g brašna
1 jaje
mlijeko po potrebi
ulje za prženje
nadjev:
50 g putera
2 kruške
50 g meda
sok i korica 1 limuna i 1 naranče
1 kašika gustina
1 kašika arome vanilije
Najprije napravite umak od krušaka. Kruške ogulite, očistite od košpica i peteljki i nasjeckajte na kockice.
U posebnoj zdjelici pomiješajte med sa sokovima i narendanom koricom limuna i naranče.
U
Tefal wok tavi istopite puter na jakoj vatri, pa dodajte kruške i pržite 1 minutu. Zatim, prelijte sa medom i sokovima i pržite još tri minute, stalno miješajući tavu. Poslije tri minute izvadite kruške, a u ulje i sokove dodajte gustin koji ste prethodno pomiješali sa malo vode i aromom vanilije. Krčkajte dok se umak ne počne zgušnjavati (oko 1 minute), pa sa njim prelijte pržene kruške i ostavite sa strane.
Zatim, napravite tijesto. U široj zdjeli banane ispasirajte viljuškom, pa dodajte jaje i dobro ga umutite sa bananama. Dodajite brašno postpeno, kašiku po kašiku, pa ga lagano miješajte s bananom i jajetom. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo mlijeka dok ne dobijete smjesu malo gušću od one za palačinke.
U woku dobro zagrijte ulje koje treba da prekrije dno tave, pa kad se ugrijalo iz kašike sipajte male uštipke u ulje. Nemojte ih stavljati previše odjednom da se prže. Najbolje je oko 4-5 komada odjednom. Uštipke vadite iz tave kad postanu zlatno žuti, i pazite da vam se ne prepeku. Slažite ih na papirni ubrus kako bi se ocijedili od viška ulja.
Poslužite ih uz umak od krušaka i uživajte u ovoj azijskoj poslastici.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.