Jedno od prepoznatljivih jela francuske kuhinje je i supa od luka, koja je tako jednostavna, a tako ukusna da je morate probati!
Sastojci:
4 glavice luka
40 g putera
1,5 l vode
so
biber
4 kriške hljeba
4 kriške žutog sira
ulje za prženje
2 kašike kukuruznog brašna
vlasac
Nježno popržite sitno narezani luk na tavi s puterom dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Uklonite s topline i pustite da se malo ohladi.
U
Tefal ekspres lonac ulijte 1,5 l hladne vode. Zatim, dodajte izdinstani luk, so i biber. Koristite nivo pritiska 2. Poklopite poklopac kako biste dostigli puni pritisak i kuhajte 5 minuta.
Uklonite lonac s topline i ostavite ga da se ohladi na sobnu temperaturu bez pomicanja kotačića za odabir pritiska. Kada indikator pritiska padne, otvorite poklopac. Supu zagustite sa dvije kašike kukuruznog brašna pomiješanog s malo vode.
Umiješajte u supu i prokuhajte, stalno miješajući.
Ono što je još posebno kod ove supe jeste način serviranja. Dakle, ispecite kriške hljeba dok ne dobiju zlatno-smeđu boju u grill tavi. Kada okrenete kriške na drugu stranu na njih stavite list žutog sira i pustite da se blago istopi. Grilovane kriške postavite na dno tanjura i prelijte supu preko njih, te pospite vlascem. Dobar tek želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.