Riblje filete možete pripremiti na stotinu načina, ali ovaj bi mogao vrlo lako postati vaš favorit. S vana hrskav, a unutra mekan i sočan, ovako pripremljeno soma jednostavno morate probati.
Sastojci:
500 – 600 g fileta soma pangasiusa
sok 1 limuna
Za ogrtač:
200 g prezle
100 g parmezana
1 kašičica bijelog luka u prahu
1 kašičica mljevene paprike
1 kašičica soli
1 kašičica mješavine začina
1 kašičica susama
svježi peršun
ruzmarin
sjemenke lana
maslinovo ulje
Filete soma premažite sokom limuna, pa ih ostavite oko desetak minuta da se mariniraju. Za to vrijeme pripremite smjesu za pohovanje.
U većoj i široj zdjeli pomiješajte prezlu i parmezan, pa dodajte začine i sjemenke. Sve dobro izmiješajte.
Natopljene filete ribe uvaljajte u smjesu i probajte da što više smjese ostane na ribi, pa ih poslažite u tepsiju.
Na kraju ih premažite maslinovim uljem i stavite peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Ovako pripremljenu ribu možete poslužiti uz rižu s povrćem.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.