Orahe i jabuke kad spojite teško da možete napraviti grešku. Ovaj kolač je mekan, sočan, ukusan, mirisan... Jednostavno neodoljiv!
Sastojci:
500 g jabuka
100 g oraha
220 g smeđeg šećera
220 g putera
220 g brašna
100 g grožđica
2 kesice vanilin šećera
2 kašičice cimeta
3 jaja
1 kesica praška za pecivo
50 ml mlijeka
posip:
50 g oraha
15 g smeđeg šećera
Jabuke ogulite, pa ih možete ugrubo narendati ili ih isjeći na kriškice kao što je to učinio naš kuhar. Pospite ih sa jednom vrećicom vanilin šećera i jednom kaščicom cimeta, dobro ih izmiješajte i ostavite sa strane.
U većoj i široj zdjeli pjenasto umutite jaja, drugu kesicu vanilin šećera i smeđi šećer, pa dodajte kockice putera sobne temperature. Kada dobijete finu kremu, u smjesu umutite brašno, drugu kašičicu cimeta i prašak za pecivo. Zatim, dodajte grožđice, mljevene orahe i mlijeko, pa nastavite miksati dok se svi sastojci ne sjedine.
Pola smjese izlijte u kalup ili tepsiju, pa po njoj ravnomjerno rasporedite jabuke. Preko jabuka izlijte ostatak smjese, pa je pospite mljevenim orasima i smeđim šećerom.
Kolač pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 70-75 minuta. Toplog ga možete dodatno posuti s malo šećera u prahu.
Tefal, ideje bez koji ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.