Ovog zimskog dana ugrijte se uz čorbicu koja vam donosi okuse mora kakve još niste probali.
Sastojci:
200 g kozica
200 g dagnji
100 g suhog mesa
100 ml sjeckanog paradajza
1 luk
1 svježa crvena paprika
150 ml bijelog vina
50 ml maslinovog ulja
20 g putera
2 lista lovora
1 kašičica mljevene crvene paprike
3 češnja bijelog luka
1 kašičica ruzmarina
1 kašičica timijana
1 kašika koncentrata paradajza
30 g badema
1 kašika brašna
biber
so
svježi peršun
Najprije napravite jednostavnu supu od kozica. Na maslinovom ulju prepržite očišćene kozice. Kada lijepo porumene prelijte ih toplom vodom (1 litar) i kuhajte oko 10 minuta. Supu s kozicama ostavite sa strane.
U većoj šerpi zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu prepržite suho meso narezano na sitnije komade. Zatim, dodajte sitno nasjeckan luk i svježu crvenu papriku i sve zajedno kratko prepržite.
Nakon toga, dodajte sitno nasjeckan bijeli luk, te začine: mljevenu crvenu papriku, ruzmarin, timijan i lovorov list. Kada začini otpuste svoje mirise, sve prelijte bijelim vinom i krčkajte dok miris vina ne ispari. Tada dodajte nasjeckani paradajz ili paradajz sos, te koncentrat paradajza i sve dobro izmiješajte i pustite da se kratko krčka. Potom, ulijte temeljac od kozica (900 ml) i kuhajte oko 5-7 minuta.
Bademe sameljite, pa ih zajedno s kozicama i dagnjama dodajte u čorbu i pustite da se krčka još 5-7 minuta. U posebnoj zdjelici jednu kašiku brašna pomiješajte sa ostatkom temeljca, pa postepeno umiješajte u čorbu. Posolite, pobiberite, te ubacite sitno sjeckani svježi peršun i kuhajte još desetak minuta. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.