Tradicionalni slatkiš koji možete napraviti od sastojaka koje uvijek imate u kući spada u klasike domaće kuhinje. Naš kuhar je halvu obogatio orasima i kokosom.
Sastojci:
100 g brašna
100 ml ulja
70 g oraha
agda:
200 ml vode
100 g šećer
kriška limuna
1 vrećica vanilin šećera
posip:
20 g kokosovog brašna
Najprije napravite agdu. U hladnu vodu stavite šećer i vanilin šećer te krišku limuna. Kad se šećeri istope i agda proključa, smanjite vatru, i kuhajte je oko 10-15 minuta.
Nakon toga, u tavi zagrijte ulje, pa lagano dodajte brašno i počnite sa miješanjem. Halvu miješajte na laganoj vatrik dok ne počne da tamni, ali pazite da vam ne zagori. Kad dobije željenu boju, umiješajte mljevene orahe, pa ulijevajte agdu i nastavite miješati dok se halva ne zgusne dovoljno da možete oblikovati manje kolačiće.
Najjednostavnije je da halvu vadite kašikom ili vadilicom za sladoled i redate na tanjur. Toplu halvu pospite kokosovim brašnom i ostavite da se ohladi.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.