Za neke domaći hljeb predstavlja izazov za napraviti, ali koliko god se „namučili“ da ga napravite, sve ćete zaboraviti s prvim zalogajem.
Sastojci:
500 g glatkog brašna
50 g kukuruznog brašna
10 g instant kvasca
1 kašika šećera
10 g soli
20 g listića badema
100 ml ulja
100 ml vode
premaz:
1 kašika origana
20 ml ulja
Najprije pomiješajte suhe sastojke: brašno, kukurzno brašno, kvasac, šećer, so i listiće badema. Zatim, ulijte ulje i vodu i lagano počnite mijesiti tijesto. To možete raditi i drvenom kašikom, ako niste vješti s rukama. Ukoliko vam je tijesto previše suho, slobodno dodajte vode. Kada se svi sastojci sjedine, tijesto ostavite na toplom da se udvostruči.
Nadošlo tijesto stavite na pobrašnjenu površinu, pa ga podijelite na dva jednaka dijela i lagano premijesite. Dobivene štruce prebacite u tepsiju u kojoj ćete peći hljeb, pa ih po želji ostavite još malo da nadođu ili ih pecite odmah u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
U posebnoj zdjelici pomiješajte origano i ulje, pa sa ovom smjesom obilno premažite gotov hljeb i ostavite da se prohladi.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.