14.1.2021. 12:44
0
Nenadmašna škarpina
Meso škarpine je vrlo cijenjeno, a u to ćete se uvjeriti i sami ako se odlučite na pripremu ovog recepta. Ako nekoga, ili sebe, želite počastiti vrhunskim obrokom, ne tražite bolji recept!
Sastojci:

600 g filea škarpine
100 g putera
morska so

prilog od povrća:
1 luk
1 mrkva
¼ korijena celera
3 češnja bijelog luka
100 ml aceto balsamico
4 veća lista kelja
maslinovo ulje
so
biber

pire od batata:
500 g batata
50 g putera
so

ostalo:
20 g goveđeg pršuta
1 kašika gustina

Probajte da listove kelja čitave odvojite od glavice, pa ih kratko izblanširajte u ključaloj i slanoj vodi. Ostavite ih sa strane.

Batat izrežite na kockice, pa ga popržite na puteru. Poslije 5-6 minuta prelijte ga toplom vodom i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša. Napravite malo rijeđi pire, pa ga ostavite sa strane.

U posebnoj šerpi popržite sitno nasjeckan luk, pa dodajte kockice mrkve i korijena celera, te sitno nasjeckan bijeli luk, so i biber. Dinstajte oko 3-4 minute. Tada ulijte toplu vodu i aceto balsamico, pa sve kuhajte još 5-10 minuta. Skuhano povrće procijedite i ostavite sa strane, kao i ostatak umaka od kuhanja.

List kelja ubacite u okruglu zdjelicu, pa u njega najprije stavite malo pire od batata, a potom malo povrća. Na kraju stavite još malo pirea, pa sve zamotajte u list kelja i pokapajte sa malo maslinovog ulja.

Tanko narezani goveđi pršut poslažite u tepsiju čije ste dno obložili papirom za pečenje, prekrijte ga drugim papirom, i pritisnite drugom manjom tepsijom. Stavite u rernu na 200 stepeni i pecite oko 10-15 minuta i dobite ćete fine i hrskave komadiće mesa, koji će se odlično uklopiti sa filetima škarpine, koje ćete kratko popržiti u većoj količini putera i začiniti sa samo malo morske soli. 

Umak koji vam je ostao od kuhanja povrća vratite na šporet, pa u njega dodajte gustin koji ste prethodno pomiješali sa vodom i kuhajte dok se ne počne zgušnjavati.

Jelo poslužite tako što ćete na svaki tanjur staviti napunjeni list kelja, oko toga stavite malo tamnog umaka, a po njemu file ribe. Po ribi stavite hrskave komadiće pršuta. Uživajte u vrhunskom obroku! Dobar tek, želi Vam Tefal.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.