Vjerovatno ste puno puta u zamrzivaču marketa vidjeli surimi štapiće ali se niste usudili kupiti ih. Sad imate pravi recept za ovaj morski proizvod i nadamo se da će surimi postati vaš omiljeni obrok.
Sastojci:
300 g surimi štapića
300 g krompira
150 ml vrhnja za kuhanje
100 g sušenog paradajza u ulju
luk u granulama
bijeli luk u prahu
kurkuma
maslinovo ulje
chili u prahu
so
biber
Surimi štapići su napravljeni od mljevene ribe sa manjim postotkom mesa morskih plodova. Kupuju se smrznuti i obično ih nije potrebno odleđivati za pripremu. Dakle, zaleđene ih, najprije prelijte s malo maslinovog ulja, te pospite začinima: lukom u granulama, bijelim lukom u prahu, kurkumom, chilijem u prahu, te posolite i pobiberite. Začine dobro utrljajte na štapiće i ostavite ih nekoliko minuta da odstoje.
Krompir izrežite na jednake pravougaonike na debljinu od oko 1 cm, pa ih na nekoliko mjesta zarežite sa obje strane kako biste napravili slične oblike kao što su surimi štapići.
Zagrijte maslinovo ulje, pa na laganoj vatri pržite štapiće i krompir dok sa svih strana ne postanu rumeni. Pred kraj prženja u tavu dodajte suhi paradajz, a štapiće i krompir izvadite na papirni ubrus kako biste uklonili višak masnoće. Paradajzu, potom, dodajte vrhnje za kuhanje i sve krčkajte oko 3-4 minute. Vrhnje i paradajz prebacite u dublju i užu zdjelu, pa
Tefal štapnim mikserom izradite finu kremu, koja će se savršeno uklopiti uz surimi i krompir.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.