S proljećem je stigla i sezona mahunarki, pa ćete na pijaci lako pronaći razne vrste boba. Bijeli, zeleni, šareni... Naš kuhar Žarko Marić se odlučio za zeleni i od njega nam pripremio super ukusnu krem supu.
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 luk
1 mrkva
300 g boba
2 kašike peršuna
1/2 l povrtnog temeljca
mješavina začina
25 g parmezana
Prije nego se upustite u „avanturu“ zvanu krem supa od boba, koja od vas ne zahtijeva neko preveliko kulinarsko umijeće, bob prelijte vrelom vodom i pustite da se namače par minuta kako bi mu lakše skinuli opnu.
U šerpi zagrijte ulje, pa izdinstajte sitno nasjcekan luk i narendanu mrkvu. Zatim, dodajte bob, pa i njega prodinstajte prije nego ga zalijete povrtnim temeljcem. Dodajte peršun i mješavinu začina i pustite da se kuha oko 30 minuta na laganoj vatri.
Nakon toga, sve ide u blender, ili možete koristiti štapni mikser. Kada dobijete finu kremastu smjesu dodajte narendani parmezan i vaša supa je gotova. Ako vam je supa pregusta, možete dodati malo vrhnja za kuhanje.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.