Opet je došao red na ribu. Srećom, danas je kvalitetna riba dostupna i može se naći, ne samo u ribarnicama, već i u velikim marketima. Ako još niste probali lososa, kuhar Žarko Marić predlaže da ga pripremite sa tagliatellama.
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
300 g lososa
3 komada mladog luka
3 kašike peršuna
3 kašike bosiljka
so
biber
150 ml ribljeg temeljca
100 ml vrhnja za kuhanje
300 g tagliatella
parmezan
Smrznutog lososa možete pronaći u većini prodavnica, a sve češće ga ima u „svježem izdanju“. Ako ste u mogućnosti, onda preporučujemo da koristite file svježeg lososa.
Na maslinovom ulju kratko popržite komadiće lososa, pa mu dodajte mladi luk koji je bolje nasjeckati na krupnije komade. Kad luk omekša, dodajte začine, pa sve zalijte ribljim temeljcem. Pustite da tečnost ispari, pa ulijte vrnje za kuhanje i pustite da sos proključa.
U posebnoj šerpi skuhajte tagliatelle (mada možete koristiti i drugu vrstu tjestenine), pa ih umiješajte u sos. Prilikom serviranja, losos pastu izdašno pospite parmezanom.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.