Italijani imaju pizzu, a Francuzi quiche. I dok je kod pizze tijesto mekano i tanko, kod tzv. francuske pite riječ je o prhkom i malo debljem tijestu. Ono što ćete staviti na tijesto isključivo zavisi od vas, a naš kuhar Žarko Marić se odlučio za povrće i šunku.
Sastojci:
Tijesto:
1 šolja oštrog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
125 g margarina
1/4 šolje ledeno hladne vode
Punjenje:
500 g mladih tikvica
200 g špinata
biber
100 g šunke
5 jaja
1 pavlaka
mješavina začina
Prhko tijesto za quiche napravite od brašna, margarina i vode. U prosijano brašno umiješajte so i šećer, a zati dodajte hladan maragarin koji će se lakše umiješati ako ga isječete na kockice. Kada se brašno i maragarin sjedine dodajte vodu, ali pazite da bude hladna. Kada dobijete tijesto koje vam se neće lijepiti za zdjelu u kojoj ste ga zamijesili odložite ga u zamrzivać na 15 minuta.
Za to vrijeme možete pripremiti nadjev za vaš quiche. Mladu tikvicu nasjecite na kriške debljine oko 3 mm, a špinat na trakice. Mi smo koristili pureću šunku, a vi po želji možete staviti i neku drugu.
Kada se ohladilo, tijesto razavljajte u tepsiju u kojoj ćete i peći quiche. Nije loše da prije redanja sastojaka, tijesto na pojedinim mjestima izbodete viljuškom. Zatim, poredajte kriške tikvice, prekrijte ih zeljem, a po svemu poredajte tanko narezanu šunku.
U smjesu kojom ćete preliti quiche umiješajte jaja i pavlaku i začinite po želji. Kremasta smjesa bi trebala biti dovoljna da prekrije sve ostale sastojke. Tako pripremljen quiche ide u rernu na 200 stepeni i peče se oko pola sata. Uz ovaj quiche dobro ide grčki jogurt, ili lukmira.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.