16.5.2017. 13:58
0
Quiche s povrćem i šunkom
Italijani imaju pizzu, a Francuzi quiche. I dok je kod pizze tijesto mekano i tanko, kod tzv. francuske pite riječ je o prhkom i malo debljem tijestu. Ono što ćete staviti na tijesto isključivo zavisi od vas, a naš kuhar Žarko Marić se odlučio za povrće i šunku.
Sastojci:

Tijesto:
1 šolja oštrog brašna
1 kašičica soli 
1 kašičica šećera
125 g margarina
1/4 šolje ledeno hladne vode 

Punjenje:
500 g mladih tikvica 
200 g špinata
biber 
100 g šunke 
5 jaja
1 pavlaka
mješavina začina

Prhko tijesto za quiche napravite od brašna, margarina i vode. U prosijano brašno umiješajte so i šećer, a zati dodajte hladan maragarin koji će se lakše umiješati ako ga isječete na kockice. Kada se brašno i maragarin sjedine dodajte vodu, ali pazite da bude hladna. Kada dobijete tijesto koje vam se neće lijepiti za zdjelu u kojoj ste ga zamijesili odložite ga u zamrzivać na 15 minuta.

Za to vrijeme možete pripremiti nadjev za vaš quiche. Mladu tikvicu nasjecite na kriške debljine oko 3 mm, a špinat na trakice. Mi smo koristili pureću šunku, a vi po želji možete staviti i neku drugu.

Kada se ohladilo, tijesto razavljajte u tepsiju u kojoj ćete i peći quiche. Nije loše da prije redanja sastojaka, tijesto na pojedinim mjestima izbodete viljuškom. Zatim, poredajte kriške tikvice, prekrijte ih zeljem, a po svemu poredajte tanko narezanu šunku.

U smjesu kojom ćete preliti quiche umiješajte jaja i pavlaku i začinite po želji. Kremasta smjesa bi trebala biti dovoljna da prekrije sve ostale sastojke. Tako pripremljen quiche ide u rernu na 200 stepeni i peče se oko pola sata. Uz ovaj quiche dobro ide grčki jogurt, ili lukmira.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.