24.5.2017. 9:49
0
Krem supa od graška, mente i mladog luka
Jedan od najukusnijih predstavnika proljeća je mladi luk. Uglavnom se koristi za razne salate, ali ova biljka je odlična i u kuhanim jelima. Tako nam je Žarko Marić, ovoga puta, pripremio pravu proljetnu supicu u koju se mladi luk odlično uklopio.
Sastojci:

1 kašika maslinovog ulja
2 kašike putera
5 kom mladog luka
1 manji krompir
1 l povrtnog temeljca
900 g smrznutog graška
2 prstohvata natrgane svježe mente

Supe obično služimo kao predjela, ali ova bi mogla biti odlična zamjena za laganu večericu. Na maslinovom ulju otopite puter, pa ubacite nasjeckani mladi luk. Pustite da luk otpusti svoju aromu i omekša, pa dodajte krompir nasjeckan na kockice kako bi se što lakše skuhao. 

Kratko prodinstajte luk i krompir, pa u sve ubacite grašak (možete koristiti svježi, smrznuti ili iz konzerve). Začinite povrće po želji, a potom sve prelijte povrtnim temeljcem i pustite supu da proključa (nećete pogriješiti, ako koristite pileći temeljac). Na kraju, vašoj supi udahnite novu dimenziju sa nekoliko svježih listova mente.

Supu kuhajte oko 15 minuta, odnosno dok krompir ne postane mekan, a onda je prelijte u blender i miksajte dok ne dobijete finu zelenu kremu. Ako želite, pojedina zrna graška ostavite čitava, a prije serviranja možete ubaciti još poneki listić mente.

Ova kombinacija graška, mente i mladog luka će vas oduševiti, a sigurno ćete tražiti i repete.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.