25.5.2017. 10:21
0
Slatki zalogaji od mrkve s kokosom
Mrkvu doživljavamo kao namirnicu koja uglavnom ide u slana jela, ali je odličan sastojak i za kolače. U to ćete se i sami uvjeriti, ukoliko probate ove slatke zalogaje koje nam je napravio Žarko Marić.
Sastojci:

250 g putera
300 g smeđi šećer
1 kašika vanila ekstrakta
3 jaja
200g brašna
1 kaškica praška za pecivo
200 g mrkve
2 kašike začina za medenjake

Glazura:

85 g kokosovog brašna
25 g smeđeg šećera
25g putera

Puter otopite na sobonoj temperaturi, pa u njega umiksajte smeđi šećer i ekstrakt vanilije. Nakon toga, dodajte jaja i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Prosijte brašno i prašak za pecivo, pa ih umiješajte u smjesu. Dodajte i prstohvat soli. Na kraju umiješajte narendanu mrkvu i začin za medenjake. Smjesu izlijte u pravouglu tepsiju koju treba prethodno namastiti.

Pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Za to vrijeme, pripremite glazuru. Otopite puter, pa umiješati šećer i kokosovo brašno. Ako vam je smjesa pregusta, dodajte malo vode i pustite da sve proključa. Glazuru prelijte preko pečenog kolača, pa vratite još 10 minuta u rernu. 

Kada se kolač ohladi, isjecite ga na manje kocke veličine zalogaja i po želji pospite šećerom u prahu, ili kakaom.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.