Za bosanski lonac ste svi čuli i zasigurno vam već samo na pomen ovog jela krene voda na usta! Žarko Marić je napravio varijantu sa piletinom i malo drugačijim sastojcima i dobio proljetno jelo koje će vas oduševiti.
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 luk
500 g otkoštene piletine
300 g mladog krompira
425 ml povrtnog temeljca
350 g brokolija
350 g špinata
140 g graška
2 kašike pesta
biber
U dubljoj šerpi, ili loncu, izdinstajte luk pa na njemu prepržite otkoštene komade piletine. Kada meso porumeni, dodajte mladi krompir (bilo bi dobro da koristite sitniji mladi krompir, veličine jajeta, a ako nemate tako sitan, izrežite ga na kockice). Kada se i krompir malo preprži, sve zalijte povrtnim ili pilećim temeljcem.
Lonac poklopite i pustite da se piletina i krompir kračkaju oko pola sata, pa dodajte grašak, brokoli i špinat. Ukoliko niste u mogućnosti nabaviti svježe namirinice, možete koristiti i smrznute. Pred kraj kuhanja, u sve umiješajte pesto.
Ovo lagano varivo je idealno za proljetni ručak u krugu porodice.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.