Kod nas i kad se grah pravi neka je filozofija... Provjerava mu se boja, porijeklo, veličina, starost... Vjerovatno to ima svoje prednosti, ali da se ne biste oko toga plaho sekirali, Žarko Marić nam je pripremio brzi grah u kojem ćete podjednako uživati.
Sastojci:
250 g faširanog mesa
400 g smeđeg graha iz konzerve
50 g suhog mesa
100 g šampinjona
1 glavica luka
1 kobasica
3 kašike ulja
1 chilli papričica
1 kašičica crvene paprike
1 kašika mješavine začina
1 kašika peršuna
1 kašika koncentrata paradajza
½ l vode
so
Faširano meso prepržite na ulju, pa dodajte krupnije nasjeckan luk. Kada luk omekša, dodajte kobasicu isjeckanu na kolutiće i suho meso. Pustite da suho meso otpusti svoje mirise, pa dodajte nasjeckane šampinjone i chilli papričicu (iz koje možete odstraniti sjemenke kako biste ublažili ljutinu). Sve začiniti po želji i pustite da ispari tečnost koju otpuste gljive.
Zatim, dodajte koncentrat paradajza i fino ga umiješajte sa ostalim namirnicama, pa sve prelijte sa pola litre tople vode, poklopite i pustite da se krčka oko 15 minuta.
Na kraju, u sve dodajte konzervirani grah, sve promiješajte i pustite da se kuha na laganoj vatri još desetak minuta. I vaš brzi grah je gotov za manje od pola sata. Prijatno!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.