Pljeskavice i povrće, na prvu, su dvije nespojive stvari, ali... Žarko Marić je napravio super ukusan povrtni spoj upakovan u pljesku kojoj ćete teško odoljeti.
Sastojci:
3 krompira
3 mrkve
1 crvena paprika
200 g svježeg sira
1 jaje
biber
so
1 kašika prezle
100 ml ulja
150 ml pavlake
50 g svježeg sira
1 kašika vlasca
1 kašičica mješavine začina
sok ½ limuna
Za početak skuhajte krompir i jednu mrkvu, pa ih ispasirajte. U pire koji ste dobili umiješajte crvenu papriku isjeckanu na sitne kocke, pa 150 grama svježeg sira (možete koristiti i mladi sir) i jaje. Smjesu začinite i miješajte dok se ne sjedini, te na kraju dodajte prezlu kako biste lakše oblikovali pljeskavice, odnosno burgere. Po želji, možete oblikovati manje, a deblje, ili veće, a tanje pljeske.
Prije nego ih stavite na prženje, pripremite osvježavajući prilog. Mrkvu narendajte na sitno, pa je začinite i polijte limunovim sokom. U drugoj zdjeli pomiješajte pavlaku i ostatak sira, te začinite vlascem.
Pljeskavice pržite na dubljem ulju oko 2 minute sa svake strane, a prije serviranja na njih poredajte narendanu mrkvu i smjesu od sira i pavlake.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.