Danas je sve više ljudi koji su alergični na gluten, ali, na sreću po njih, veći je i izbor recepata za bezglutensku ishranu. Uz malu pomoć Dr. Oetkera danas smo napravili i bezglutensku poslasticu u kojoj će uživati i oni koji nemaju problem sa alergijama.
Sastojci:
Biskvit s palentom:
5 jaja
200 g čokolade za kuhanje
70 ml ulja
100 g šećera
80 g palente
malo soli
puding krema:
1
Dr. Oetker pudnig sa okusom čokolade bez glutena
200 g svježih jagoda
Čokoladu otopite na pari, pa je ostavite sa strane da se malo ohladi. Razdvojite bjelanca i žumanca, pa od bjelanaca napravite čvrst snijeg. U žumanca dodajte šećer, pa ih pjenasto umutite. Dodajte, zatim, ulje i rastopljenju čokoladu i miksajte dok ne dobijete glatku kremu.
U tu smjesu postepeno dodajite palentu i šlag, i miješajte lagano sa špatulom kako bi smjesa ostala vazdušasta i prozračna. Kada se sve sjedini, smjesu izlijte u kalup za torte i pecite u rerni na 180 stepeni oko 15-20 minuta.
Kremu za ovaj kolač napravite od bezglutenskog
Dr. Oetker pudnig sa okusom čokolade koji treba napraviti prema uputsvu na omotu. Jagode operite, dobro posušite i isjecite na pola.
Toplim pudingom prelijte biskvit i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kasnije po kremi poslažite polovice jagoda i sve pospite naribanom čokoladom. Kolač poslužite tek kada se dobro ohladi u frižideru.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.