Poznati smo kao nacija koja jede mnogo hljeba i vrlo su rijetki obroci kada se ne konzumira ova namirnica. A za posebne prilike, kao što su praznici, uz mnoštvo ukusnih jela pravi se i pogača.
Sastojci:
1 kg brašna
1
Dr. Oetker Kvasac
tri kašičice soli
jedna kašičica šećera
jedno jaje
jedno bjelance
400 ml mlijeka
Premaz:
50 g putera
jedno žumance
Posip: različite sjemenke
Osim za praznike i svečane prilike, ova pogača je idealna i za porodični doručak, a vrlo je jednostavna za napraviti.
U kilogram brašna dodajte
Dr. Oetker Kvasac, so, šećer, cijelo jaje i bjelance, pa sa mlijekom umijesite tijesto. Tijesto mijesite dok se ne počne odvajati od ruke, odnosno radne površine.
Od tijesta formirajte pogaču, pa je prebacite u nauljenu okruglu tepsiju, ili kalup za torte. Ukoliko vam ostane prazan prostor između tijesta i rubova tepsije, odnosno kalupa, ne brinite, prilikom pečenja tijesto će se dodatno raširiti.
Prije stavljanja u rernu, pogaču možete na nekoliko mjesta izbosti viljuškom, a potom je obilato premazati puterom i žumancem. Na kraju po pogači pospite različitih sjemenki koje će je dodatno obogatiti.
Pogaču pecite tako što ćete je staviti u hladnu rernu i uključiti je na 220 stepeni. Kada se rerna zagrije, smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite pogaču oko 40 minuta.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.