Krompir je jedna od rijetkih namirnica koje rijetko ko ne voli. Svoju popularnost krompir je stekao zahvaljujući svom slatkastom okusu i laganom načinu pripreme. Upravo je takav današnji Pikantni hrskavi krompir iz rerne.
Sastojci:
1 kg krompira
2 kašike palente
2 kašike kukuruznog brašna
1 kašika mješavine začina
1 kašičica soli
1 kašika ljute mljevene paprike
1 kašika slatke mljevene paprike
pola šolje ulja
Krompir ogulite i narežite na deblje kriške. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno i začine, pa njima pospite krompir. Zatim, rukama baš kao Žarko Marić, krompir dobro izmješajte sa smjesom brašna i začina. Potrudite se da svaki krompir bude što bolje uvaljan u smjesu.
Tepsiju obložite papirom za pečenje koji je potrebno namastiti, pa ravnomjerno rasporedite krompir. Na kraju sve zalijte sa uljem i stavite u rernu na 200 stepeni.
Poslije pola sata, krompir izvadite iz rerne pa ga još jednom dobro izmješajte i vratite u rernu na još desetak minuta. Ukoliko želite pečeniji krompir ostavite ga u rerni još 10 minuta.
Ovako pripremljen krompir može biti odličan prilog, ali ga uz travnički sir ili slani kajmak možete poslužiti i kao predjelo.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.