Italijani su dokazali da su majstori za tijesta i tjesteninu, a takav slučaj je i sa današnjom pogačom koju je Žarko Marić pripremio po uzoru na stare pekare s juga Italije.
Sastojci:
vrećica kvasca
kašičica šećera
kašika brašna
100 ml mlake vode
300 grama bijelog brašna
150 grama kukuruznog brašna
kašičica soli
kašika meda
5 kašika maslinovog ulja
200 ml tople vode
2 kašike prezle
2 kašike parmezana
1/2 kašičice bijelog luka u prahu
bosiljak
ruzmarin
origano
Najprije pripremite kvasac. Pomiješajte ga s brašnom, šećerom i toplom vodom i ostavite ga da nadođe.
U velikoj zdjeli prosijte oba brašna i dodajte so, pa sve lijepo izmješajte rukama. U brašno dodajte kvasac, pa maslinovo ulje, med i vodu. Mijesite dok ne dobijete mekano tijesto. Od tijesta formirajte kuglu, koju je potrebno prekriti prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperatura da nadolazi oko 45 minuta, odnosno dok se tijesto ne udvostruči.
Tijesto koje je nadošlo prebacite u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje i fino ga razvaljajte da bude podjednako debelo. Zatim, kažiprstom napravite rupe po cijelom tijestu, premažite ga maslinovim uljem i ostavite da nadolazi još desetak minuta.
Za to vrijeme u posebnoj zdjeli pomiješajte prezlu i parmezan, te im dodajte začine. Ako imate koristite svježe začine, ali poslužit će i sušeni. Sa tom smjesom pospite pogaču i stavite je u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Poslije pola sata, vaša italijanska mirisna pogača trebala bi biti gotova. Uz ovu pogaču odlično idu mozzarella i svježi paradajz.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.