23.8.2017. 16:14
0
Prhki čoko keksići
S vana prhki keksi, a iznutra čokoladna duša. Kada ih jednom probate, nećete se moći zaustaviti, a za sve na kraju okrivite Žarka Marića za recept.

Sastojci:

125 g integralnog brašna 
125 g glatkog brašna 
125 g maslaca 
prstohvat soli 
1/3 praška za pecivo 
50 g šećera u prahu 
1 vanilin šećer 
2 kašike kakaa 
50 g narendane tamne čokolade 
1 žumance
kockice mliječne čokolade


U veću zdjelu prosijte oba brašna i prašak za pecivo, pa dodajte so. Sve promiješajte rukama, te ubacite kockice hladnog putera. Lagano rukama pritiščite brašno i puter dok ne dobijete prhku smjesu, odnosno mrvice.

U tu smjesu, potom, dodajte oba šećera, kakao, izrendanu tamnu čokoladu i žumance, pa nastavite mijesiti tijesto rukama. Kada se dobijete fino prhko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.

Hladno tijesto razvaljajte na debljinu oko 3 mm, pa okruglim kalupom napravite keksiće. Na pola keksića poredajte kockice čokolade, pa ih preklopite drugom polovicom keksića i pritisnite na krajevima kako čokoloda ne bi iscurila prilikom pečenja. Pošto je riječ o prhkom tijestu, potrebno je da budete malo brži i spretniji, kako vam se keksići ne bi raspali prije pečenja.

Keksiće složite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 10 minuta. Nije potrebno ostavljati veliki razmak između keksića, jer neće previše narasti prilikom pečenja.

Ako želite da vam se čokolada razlije po ustima, keksiće jedite dok su topli, ali ništa manje ukusniji neće biti ako ih jedete hladne.

KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.