13.9.2017. 15:23
0
Savršen roštilj: Grillovani pileći steak sa umakom od naranče
Za roštiljanje uvijek moramo pratiti vremensku prognozu i moliti se da ne padne kiša, ali i tome je došao kraj. Za savršen roštilj vam je dovoljan OptiGrill sa kojim u grilovanim jelima možete uživati kad god to poželite.
Sastojci:

2 para pilećih prsa

marinada:

180 ml maslinovog ulja
30 ml acceto balsamico
2 kašičice soli
2 kašičice smeđeg šećera
1 kašičica origana
1 kašičica bosiljka
1 kašičica bijelog luka u prahu
1 kašičica crvene paprike
1 kašičica bibera

umak od naranče:

75 ml narančinog soka
10 g smeđeg šećera
2 kašičice gustina
so
biber

Prilog: sezonsko povrće (paprika, patlidžan, tikvice)

Žarko Marić je za spremanje super ukusnog roštilja danas imao veliku pomoć OptiGrilla, inovacije iz Tefala, koja daje savršene rezultati pečenja, od slabo pečenog do jako pečenog.

Najprije napravite marinadu, pa u dubljoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, acceto, so, šećer i začine. Miješajte metlicom dok se sastojci ne sjedine, a potom u zdjelu ubacite pileća prsa i dobro ih uvaljajte. Zdjelu pokrijte folijom i ostavite u frižider na par sati.

Za to vrijeme možete pripremiti povrće za gril. Probajte prilikom rezanja povrće isjeći na komade iste ili približne debljine, jer ćete na taj način omogućiti OptiGrillu da svaki komad bude podjednako ispečen. Narezano povrće premažite maslinovim uljem i blago začinite po želji.  

Optigrill nudi 6 programa kuhanja, a jedan od njih je i program za pripremu peradi. Žarko se ovoga puta odlučio za piletinu, koja je poslije dva sata mariniranja spremna za gril.

Dakle, na OptiGrillu izaberemo simbol peradi i kliknemo OK. Nakon toga, potrebno je kratko sačekati da ljubičasto svjetlo na indikatoru za nivo zapečenosti prestane blinkati. Tada podižemo poklopac i redamo piletinu na grill. Nakon što poklopimo meso, ostaje nam samo da sačekamo dok indikator za nivo zapečenosti ne dobije odgovarajuću boju. A možete birati između slabo pečenog (žuta boja), srednje pečenog (narandžasta) i jako pečenog (crvena). Kada indikator za nivo zapečenosti dostigne boju koja vam odgovara, vašu savršenog grilovanu piletinu izvadite na tanjur, poklopite i ostavite da odstoji.

To će vam dati dovoljno vremena za pripremu povrća. Tikvicu, patlidžan i papriku izrežite na deblje ploške (oko 1 cm), premažite ih maslinovim uljem, a na Optigrillu odaberite opciju ručnog načina rada, gdje možete birati temperaturu grila u rasponu od 110 do 275 stepeni. Naravno, ukoliko želite da vaše povrće bude reš, onda ćete odabrati najveću temperaturu. Grilovano povrće, nakon pečenja, također izvadite u zdjelu i poklopite.

Na kraju pripremite i slatkasti sos od narnače koji će upotpuniti ovaj obrok. U zagrijanu tavu ulijte sok od naranče (najbolje bi bilo da iscijedite svježu naranču, ali može poslužiti i fabrički sok) i dodajte šećer, pa miješajte na laganoj vatri dok se sav šećer ne istopi. Gustin pomiješajte s malo hladne vode i ulijte ga u umak. Začinite i kratko prokuhajte, te skinite s vatre. Ukoliko vam je umak pregust, slobodno dodajte vode po želji.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.


0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.