Blago začinjeni i sočni zalogaji piletine su nešto čemu je teško odoljeti. Žarko Marić ima sjajan recept koji možete iskoristiti za brzi ručak.
Sastojci:
500 g pilećeg filea
50 g brašna
2 jaja
1 kašičica bibera
2 kašičice kurkume
2 kašičice korijandera
2 kašičice crvene paprike
1 kašičica soli
400 ml ulja
1 kg krompira
50 ml pavlake
50 ml mlijeka
30 g putera
biber
Krompir ogulite i isjecite na manje komade, pa ga stavite da se kuha u vodi koju ste prethodno posolili. Dok se krompir kuha, pripremite vaše slasne pileće štapiće.
Pileći file izrežite na deblje trakice, pa ih bogato uvaljajte u brašno. U posebnoj zdjeli umutite jaja, te u njih ubacite pobrašnjene trakice piletine. Zatim, u drugoj dubljoj zdjeli pomiješajte sve začine (biber, kurkumu, korijander, papriku i so) pa u nju ubacite pileće trakice i lagano miješajte da svaki komad mesa podjednako bude začinjen.
Tako začinjene štapiće pecite u dubljoj tavi u dosta ulja, pa ih poslije prženja redajte na papirni ubrus.
Skuhan krompir ispasirajte, pa u njega dodajte pavlaku, mlijeko i puter koje ste prethodno rastopili na vatri i miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
Ovako pripremljen pire će se odlično slagati sa slasnim pilećim zalogajima, a uz ovo jelo možete poslužiti i kuhanu cveklu. I ovoga puta,
Tefal je učinio kuhanje jednostavnijim i zabavnijim.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.