Za sve one koji vole slatko, a da je još i njihovih ruku djelo, Žarko Marić ima idealan recept. Pita od breskvi je lagani desert koji prija uvijek.
Sastojci:
1 kg breskvi
250 g lisnatog tijesta
2 kašike smeđeg šećera
1 limun
1 vrećica pudinga od vanilije
2 kašike meda
sladoled od vanilije
Kada je sezona, onda je najbolje koristiti svježe breskve, ali za ovaj slatkiš poslužit će i konzervirane. U dubljoj zdjeli lagano izmiješajte oguljene kriške breskve sa smeđim šećerom, medom, sokom i koricom jednog limuna, te jednom vrećicom pudinga od vanilije. Smjesu od breskvi ostavite sa strane, pa pripremite tijesto.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte lisnato tijesto u oblik tepsije ili kalupa za kolače koji ćete koristiti za pečenje. Tijesto prebacite u tepsiju, pa ga prstima ravnomjerno rasporedite. Po tijestu, zatim, izlijte smjesu sa breskvama pazeći da cijelo tijesto bude prekriveno. Ukoliko ste ljubitelj začina, vaš kolač prije stavljanja u rernu možete posuti začinom za medenjake (cimet, muškatni oraščić, klinčići i sl.). Tefal je i ovoga puta bio od velike pomoći Žarki.
Pitu pecite na temperaturi od 170 stepeni oko 20 minuta. Poslužite je toplu uz obaveznu kuglu sladoleda od vanilije.