14.2.2018. 14:51
0
Pastafino
Mada relativno nepoznata kod nas, muškatna tikva je vrlo zahvalna namirnica od koje možete praviti razna jela. Žarko Marić je odlučio s tikvom obogatiti tjesteninu i dobio je ukusan i hranjiv obrok.
Sastojci:

500 – 600 g muškatne tikve
350 g tjestenine
200 g masnijeg suhog mesa 
2 češnja bijelog luka
4 žumanca
40 ml vrhnja za kuhanje
150 g parmezana
biber
ulje
voda

Muškatnu tikvu ćete prepoznati po svom neobičnom obliku i bež boji, a pronaći ćete je u većini hipermarketa. Bogata je vitaminom A, a sadrži i omega 3 masti. Tikvu ogulite, očistite od sjemenki, pa je narežite na kockice.

Tjesteninu po želji (orecchiette, penne, fusilli i sl.) skuhajte al dente i ostavite u šerpi. U drugoj dubljoj šerpi na ulju kratko prepržite sitno nasjeckan bijeli luk, pa dodajte tikvu i dinstajte oko 5 minuta. Dodajte potom oko 100 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina, pa krčkajte još 15 minuta. Kada tikva omekša dodajte tjesteninu i suho meso (ako želite suho meso možete i kratko prepržiti). Sve zalijte sa smjesom od žumanaca, vrhnja za kuhanje i parmezana, te dobro izmiješajte i kratko ostavite na vatri. Žarko je i ovo jelo napravio u društvu vjernog prijatelja Tefala.

Pastafino prije serviranja pospite sa još narednadnog parmezana, a uz nju će prijati i zelena salata.
 

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.