Salate sa tjesteninom su kompletni obroci koji mogu biti pravi gastronomski užici. A, upravo takva je ona koju je Žarko Marić pripremio s pennama i sočnim grilovanim povrćem.
Sastojci:
250 g tjestenine penne
1 tikvica
1 patlidžan
1 crvena paprika
1 glavica ljubičastog luka
125 g feta sira
2 kašike svježeg vlasca
30 g crnih maslina
20 grama indijskih oraha
125 ml crveno vinsko sirće ili aceto balsamico
125 ml maslinovog ulja
50 ml soka od limuna
1 kašika meda
2 češnja bijelog luka
so
biber
Pastu skuhajte al dente i ostavite sa strane. U većoj i široj zdjeli pomiješajte crveno vinsko sirće ili aceto balsamico, sok od limuna, med, sitno nasjeckan bijeli luk, so, biber i maslinovo ulje.
Povrće isjecite na ploškice jednake debljine kako bi se jednako izgrilovalo u
OptiGrillu. Zatim ga ubacite u dresing i dobro izmiješajte da što više dresinga ostane na povrću.
Tefal Optigrill upalite i izaberite manuelni izbor jačine pečenja. Gril ploču blago pomastite, pa poredajte povrće i poklopite. Poslije 3 do 5 minuta, trebali bi dobiti savršeno grilovane povrtne zalogaje.
Povrće, potom, isjecite na kockice i ubacite u veću zdjelu. Dodajte skuhanu pastu, fetu isjeckanu na kockice, crne masline, svježi vlasac, pa sve zalijte ostatkom dresinga.
Indijske orahe kratko prepržite u tavici, pa ih pospite po serviranoj salati.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.