Ko može odoljeti mekanim i sočnim pilećim zalogajima prožetim aromama suhog mesa i povrća? Žarko Marić ima super jednostavan recept za paprikaš koji je gotov za pola sata!
Sastojci:
1 pile (oko 1,5 kg)
2 kašike ulja
30 g suhog mesa
1 luk
1 kašika mljevene crvene paprike
150 g šampinjona
2 svježe paprike babure
2 svježa paradajza
2 češnja bijelog luka
1 kašika brašna
50 ml vrhnja za kuhanje
50 ml vode
biber
so
svježi peršun
Na ulju prepržite luk i suho meso, te začinite s mljevenom crvenom paprikom. Kada luk omekša dodajte komade pileta koje ste prethodno istranžirali.
Piletinu prepržite sa svih strana, pa dodajte isjeckanu svježu papriku i šampinjone. Začinite i poklopite, pa na laganoj vatri krčkajte oko 20 minuta.
Nakon toga dodajte svježi paradajz nasjeckan na kockice (ukoliko mu je deblja kora, možda je najbolje da ga ogulite prije dodavanja) i sve dobro izmiješajte i pustite neka krčka. U posebnoj zdjelici pomiješajte brašno, vrhnje za kuhanje i vodu, pa postepeno dodajite u jelo, neprestano miješajući. Kada se umak od paprikaša počne zgušnjavati jelo skinite s vatre. Pravljenje paprikaša Žarki je i ovoga puta umnogome olakšao njegov partner
Tefal!
Uz ovaj paprikaš možete poslužiti tjesteninu i sezonsku salatu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.